محمد بیات، نماینده مردم خمین در مجلس

قیمت‌گذاری دستوری خودرو طی این سال‌ها همواره با نارضایتی خودروسازان همراه بوده و آن‌ها خواستار تعیین قیمت بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا و در حاشیه بازار هستند. اما در سوی مقابل شورای‌رقابت معتقد است بازار و صنعت‌خودرو همچنان انحصاری است و قیمت‌ها نمی‌تواند در حاشیه بازار تعیین شود.

این وضعیت به‌نظر می‌رسد حداقل در کوتاه‌مدت ادامه خواهد یافت و قیمت‌گذاری خودرو لغو نمی‌شود. حال در این زمینه محمد بیات، دبیر کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس شورای اسلامی به بیان نقطه‌نظرات خود پرداخته است.

خودروسازان خواستار افزایش قیمت محصولات توسط شورای‌رقابت هستند؛ دیدگاه شما در این رابطه چیست؟

به‌روزرسانی قیمت خودرو از سوی شورای‌رقابت به‌منظور جلوگیری از تحمیل زیان به خودروسازان داخلی باید در دستور کار قرار گیرد. این درحالی است که دولت در اعلام قیمت‌های جدید خودرو تعلل می‌کند؛ اما شورای‌رقابت باید در اسرع وقت نسبت به تعیین قیمت واقعی خودرو اقدام کند تا خودروسازان بیش از این متحمل زیان نشوند.

به نظر شما دلیل عدم انجام این کار از سوی شورای‌رقابت چیست؟

به نظر می‌رسد دلیل تاخیر شورای‌رقابت در اعلام قیمت‌های جدید خودرو، تعیین تکلیف موضوع تعرفه واردات خودرو است تا این شورا به تکلیف قانونی خود یعنی ایجاد رقابت در بازار خودروهای داخلی و خارجی که در لایحه بودجه ۱۴۰۴ نیز مورد تاکید قرار گرفته است، عمل کند.

چه اقدامی باید صورت گیرد تا در صورت آزادسازی قیمت خودرو، مصرف‌کننده نیز از این قضیه متضرر نشود؟

اگرچه قیمت‌گذاری دستوری به‌ضرر صنعت‌خودرو است، اما در تعیین قیمت خودرو باید به حقوق مصرف‌کننده نیز توجه کرد. بنابراین به‌منظور ایجاد تعادل میان منافع تولیدکننده و مصرف‌کننده لازم است با واردات خودرو به رقابت‌پذیری و کیفی‌سازی تولیدات داخل نیز کمک کنیم.

با توجه به این توضیحات شما معتقد هستید باید تعرفه واردات خودرو کاهش یابد؟

بله؛ کاهش تعرفه واردات خودرو ضرورت دارد. چراکه واردات خودرو با تعرفه پایین، فرآیند ورود خودروهای خارجی به‌کشور را تسهیل کرده و موجب ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا و حذف دلالی از بازار خودرو خواهد شد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =

آخرین اخبار